Bucketlist // Een boek lezen van Albert Camus

donderdag 26 augustus 2021

Misschien weet je het al, misschien niet, maar Albert Camus en ik delen een achternaam. Dit houdt in dat ik al bijna heel mijn leven de vraag krijg of we familie zijn. Wanneer ik daar dan nee op antwoord wordt die vraag altijd vervolgt door de vraag of ik al ooit een boek van hem heb gelezen. Ook daarop antwoordde ik altijd met nee, maar sinds 17 augustus kan ik daar eindelijk ja op zeggen. Woohoo! 

Albert Camus was een Franse schrijver, journalist, filosoof en meer ooh en ooit won hij een Nobelprijs voor literatuur, maar meer weet ik er verder eigenlijk ook niet over. Dus mij niet bellen voor meer info. 

Enfin. Ik las dus eindelijk één van zijn boeken en koos voor het boek: "de pest". De pest werd, volgens wikipedia geschreven in 1947 en gaat over hoe een klein dorpje in Frankrijk plots geteisterd wordt door de dodelijke pest. 

Het is een soort boek dat ik normaal niet zou lezen, noch kopen, maar ik toen ik een lange tijd geleden in de boekenwinkel liep, sprak het universum tegen mij. Tussen een hele hoop verschillende boeken, lag er plots een boek met een roze kaft. Die nam ik uiteraard vast en toen zag ik het in dikke zwarte letters: "Albert Camus". Sterker nog, het was vlak nadat ik weer voor de zoveelste keer de vraag kreeg of ik al ooit een boek gelezen had van mijn achternaamgenoot. Het boek ging dus meteen mee naar huis en ik begon er in, maar nu pas las ik hem uit want oh my Bruiser...wat was het een saai boek! 
In het kort kan ik samenvatten dat het lezen van dit boek mij slechts 2 smiley's heeft opgeleverd. In het hele boek vond ik slechts één hoofdstuk fijn om te lezen en dat hoofdstuk bevond zich zo ver achteraan in het boek dat ik mezelf al die keren daarvoor afvroeg waarom ik eigenlijk nog verder las. Het antwoord was uiteraard mijn bucketlist. 

Het boek is een eeuwige samenvatting van hoe de bewoners van het dorp omgaan met de pest, langdradig en herhalend. Geen plot of iets van verhaal waardoor je écht wilt verder lezen. Allemaal factoren die er bij mij normaal snel voor zorgen dat ik een boek dichtzwier en het nooit meer open. Het is waarschijnlijk wel al duidelijk, maar ik raad je dit boek dus totaal niet aan. Al moet ik toegeven dat, moest je het boek toch willen lezen, er geen betere periode bestaat om dat in te doen dan deze rona periode, want eerlijk is eerlijk, wanneer je het woord 'pest' veranderd in het c-woord, had het evengoed om een boek van deze tijd kunnen gaan. 

Comments